Crazy, Stupid, Love. – Bine că măcar au pus punct!
Cu durere-n taste o scriu: am ajuns pe piscul romcom-ului din ultimii ani. E trist, dar se pare că ăsta e adevărul… Fără poante şmechereşti, asudând cinstit pe situaţiile mai încăpăţânate ca iepele bătrâne, Crazy, Stupid, Love. se detaşează net de comediile romantice hollywoodiene din ultima vreme.
De ce durere, de ce tristeţe? Fiindcă, în loc să fie o demonstraţie de graţie&vigurozitate, filmul trebuie să deschidă cureaua gaură după gaură, tot umflându-se şi încercând să ne asigure că situaţia kilogramelor în plus e sub control şi că nu-i afectează deloc agilitatea.
Da’ de unde… Avem cel puţin zece personaje care se calcă pe bătături, iar scenariul nu poate rezista ispitei ca, înainte de final, să nu bage conflictul toţi vs. toţi cu tentă de grămada cere vârf – sevraj de clişeu. Problema e că, în efortul de a pune faţă în faţă toate personajele, corzile se întind până la a plesni câteva dintre ele. E vorba de situaţii absolut nefireşti, pe care nu le menţionez ca să nu divulg ce nu e cazul. Părerea mea: puteau să pună punct înainte de astea.
Filmul e salvat, în schimb, tocmai de naturaleţea câtorva dintre secvenţe, printre care una, aproape memorabilă, în care Jacob (Ryan Gosling) o seduce pe Emily (Emma Stone) dezvăluindu-i stupidele, infailibilele lui mecanisme ale seducţiei (dacă aţi observat, n-am pus „dar” înainte de „infailibilele”). Adicătelea, mai pe româneasca Paraziţilor: „unde fugi, că o-ncurci oricum”.
E cam singura lecţie nouă, fiindcă, în rest, avem aceeaşi bolboroseală de romcom cu don’t give up, nu lăsa să-ţi iasă sufletul-pereche din viaţă etc.
Multe chestii irosite, tocmai din încăpăţânarea scenaristului de a rotunji totul şi de a strânge cât mai multe conflicte şi răsturnări de situaţii, că aşa a învăţat el la cursuri… Relaţia dintre blazatul postdespărţire soţ credincios şi tată de familie Cal Weaver şi playboyu stilat, numa’ fibră pe sub cămaşa de 1000 dolari bucata, zâmbet de nu-mi-poţi-rezista şi mult sictir deschis insesizabil spre aventuri extraburlăcie accesează zone dramatice de obicei interzise genului. Doze de duioşie atent măsurate temperează mixtura de grotesc-burlesc şi încurajează actorii să dea seva din ei. Cei 4-5 grei: Carell, Julianne Moore, Gosling, Kevin Bacon n-au deloc aerul de hai s-o facem şi pe asta, mai scoatem un ban şi ne distrăm.
Notă: 7.5 (dacă ai noroc în dragoste, n-ai la puncte)
Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți bombardezi prietenii cu postările noastre și acolo.
Joburi Disponibile
Comentarii 0 comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.