La ce ne uităm. Baby Driver vs Drive, sau exuberanță versus melancolie
Baby Driver și Drive sunt două filme despre getaway drivers și poveștile lor fataliste, atât de asemănătoare încât unii spun că Baby Driver, care se dă luna asta la AMC, e un prequel la Drive. La modul serios, însă, între cele două filme există probabil mai multe diferențe decât asemănări. Și totul pleacă de la regizori.
Regizorii
Edgar Wright a regizat Baby Driver și în trecut a mai făcut comedii light, gen Shaun of the Dead, Hot Fuzz și At World`s End. În schimb, Nicolas Winding Refn (danez), a mai făcut The Neon Demon și Only God Forgives.
Love story
Diferență mare de tot între baby Driver și Drive. Din nou, sursa este atitudinea generală a filmelor. Speranță și vitalitate în Baby Driver, gloom&doom în Drive.
Soundtrack
”Was he slow?” – Cunoscătorii vor recunoaște bucățica de umor și improvizație din Baby Driver. Protagonistul ia un pasaj minuscul din log-ul auditiv al existenței sale și îl prelucrează old-school pentru playlistul lui. Simbolizează atitudinea fresh a soundrackului cel puțin la fel de memorabil precum cel din Drive, în care Kavinsky – Nightcall, Desire – Under Your Spell și College&Electric Youth – A Real Hero te hipnotizează și te fac să nu mai uiți niciodată Drive.
Băieții
Ansel Elgort versus Ryan Gosling. E coșmarul oricărei femei. Pe care l-ai alege dintre ăștia doi? Depinde de gusturi, dar și de vârstă, pentru că Ryan e deja pe trecute, în schimb Ansel e acolo în top cu Chalamet, înmoaie inimi, umezește ochi și buze printre fetele gen Z.
Surprizele
Cu ce vine Baby Driver la pachet? Cu Jamie Foxx, Jon Hamm și Flea de la Red Hot Chili Peppers. În schimb, Drive vine cu Brian Cranston, a cărui anvergură actoricească îi permite să devină nemuritor ca Walter White în Breaking Bad, dar și să joace acest rol minuscul în Drive, la care îi adăugăm pe Ron Perlman și Christina Hendricks.
Figura paternă/malefică
Greutatea rolurilor secundare jucate de Kevin Spacey în Baby Driver și Albert Brooks în Drive. Diferența e că Doc (Spacey) e totuși un villain cu suflet, care îi ajută pe îndrăgostiți. În schimb, în Drive, Albert Brooks joacă un Bernie Rose de o răutate pură, impersonală, diabolică în sensul propriu.
Fetele
Exuberanță versus nordic noir se vede din nou și în antiteza dintre actrițele Lily James și Carey Mulligan, ambele atât de sweet și cute, dar Carey Mulligan cu demonii ei (evident, mâna lui Refn)
Și nu în ultimul rând… MAȘINILE, frate!
Ansel Elgort în Subaru Impreza WRX sau Ryan Gosling în Chevy Malibu 1973? Imposibil de ales. Adică e diferența între ce-și doresc băieții de azi și ce-și doreau tații lor când erau de vârstă asemănătoare. E diferența între cel mai turbat motor boxer japonez și un muscle car clasic american. Din nou, diferența între exuberanță și vitalitate și forță pură, întunecată.
Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți bombardezi prietenii cu postările noastre și acolo.
Joburi Disponibile
Comentarii 0 comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.