A început construcția acceleratorului de prune de la Zalău, care va putea face țuică în 6 ore
Construcție controversată, mai ales în rândul profanilor, care nu înțeleg în profunzime mecanismele fizice și chimice ce au loc, Acceleratorul de Prune de la Zalău va fi operațional în întregime la finalul lunii septembrie, urmând a produce prima șarjă de pălincă la 1 octombrie.
Cercetătorul român Stan Pop a teoretizat în 1968 în lucrarea sa de doctorat că putem produce țuică din prune în doar șase ore de la începerea fierberii. Au urmat 20 de ani de studiu, tehnologia privitivă a vremii nu permitea realizarea efectivă a construcției. Acum, cu noile materiale compozite putem încerca în sfârșit să testăm limitele fizicii și biologiei”, spune Iulian Brad, șeful proiectului.
Pentru realizarea cazanului de țuică de la accelerator s-au folosit materiale moderne, cum ar fi nanotuburi de carbon, care pot rezista presiunii imense la care este supus borhotul în timpul fermentării accelerate. Fizicienii spun că în tipul reacției de tragere a țuicii, temperatura reactorului de la Zalău atinge cifre similare cu cele aflate în interiorul soarelui nostru. În urma procesului, țuica de la Zalău va fi singura din lume în care va avea pe etichetă și gradele Kelvin.
Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți bombardezi prietenii cu postările noastre și acolo.
Joburi Disponibile
Comentarii 0 comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.