Mai spălați-vă! Înainte să facă românii baie în ea, Marea Neagră se numea doar Marea

Noi dovezi arheologice au confirmat că numele Marea Neagră, folosit pentru vecinul nostru de la Est, a apărut în secolele XII-XIII în toate limbile popoarelor din zonă, adică în aceeași perioadă în care au apărut și primele atestări istorice referitoare la români în această zonă. Până atunci, toate izvoarele istorice denumeau Marea Neagră simplu: Marea.

„În doar câțiva ani de la apariția poporului român pe aceste meleaguri, Marea a devenit „Marea Neagră”. Grecii îi ziceau Pontul Euxin, romanii îi mai ziceau și Marea Scytică iar cimerienii și sciții îi ziceau Axaina, ceea ce însemna albastru-închis. Dar de când au început românii să facă baie în ea s-au cam schimbat lucrurile. Bine, o parte din jeg vine și de pe Dunăre, dar nu suficient”, e explicat reputatul arheolog Decebal Popescu.

Din cauza faptului că Marea Neagră este conectată cu Marea Mediterană, Comisia Europeană a cerut în repetate rânduri României să mai facă un duș din când în când, că se împute treaba și pe la ei. „Deja a murit jumătate din fauna Mării Negre și suntem convinși că nu e de la branconaj, că ăla presupune muncă”, a declarat un oficial al UE.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți încânți prietenii cu postările noastre și acolo.

16 iunie 2018 09:27
Citește mai mult despre: Marea Neagră spalat

Comentarii 0 comentarii

Alte articole

Vezi mai mult