Un istoric susține că Peleșul n-a fost construit de Carol, ci de muncitori
Are 3200 de metri pătrați, 170 de camere, o scară secretă, un aspirator central și propria hidrocentrală. E un castel uriaș la marginea Sinaiei, dotat cu un castel mai mic numit Pelișor, o clădire Economat, unde a fost amenajată o terasă și toate aceste lucruri ar fi fost construite chiar de regele Carol I, în timpul său liber.
E o teorie controversată, susține istoricul român Decebal Popescu, care spune de fapt castelul ar fi fost ridicat de sute de muncitori și de meșteri, veniți inclusiv din străinătate. Această versiune, care nu a fost prezentată publicului din motive de propagandă naționalistă, e însă promovată de tânărul istoric în ultima sa carte ”Monarhia și România. Câte meserii știa Carol I”, care poate fi găsită în librării.
Până în prezent, Casa Regală a României a negat această ipoteză. Alteța Sa Regală Prințesa Margareta, Custodele Coroanei, spune că ruda sa îndepărtată, Carol I, ar fi fost fotografiat când amesteca mortarul din care a făcut singur sala armelor, cu cele peste 4000 de exponate. Tot Carol I ar fi sculptat și propria sa statuie din fața intrării și ar fi montat de unul singur toate cele 70.000 de țigle produse industrial în Bavaria, cu care este învelit castelul, țigle pe care le-a făcut tot el.
Cu toate astea, regele Carol I nu avea niciun fel de bătături. Surse din epocă, precum cancelarul german Bismarck, chiar au remarcat ce mâini albe și fine avea Carol I. ”Părea că n-a muncit deloc în viața lui, nici măcar n-a biciuit un servitor, ceea ce e nefiresc chiar și pentru un cap încoronat”, spunea Otto von Bismarck.
Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți bombardezi prietenii cu postările noastre și acolo.
Joburi Disponibile
Comentarii 0 comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.