Arheologii au descoperit că judeţul Sălaj era obscur încă de pe vremea romanilor
Existenţa judeţului Sălaj era pusă la îndoială încă din antichitate! Este ultima descoperire a arheologilor care lucrează în zonă, la graniţa dintre judeţele Bihor şi Cluj. „Se pare că şi romanii se îndoiau de existenţa Sălajului, considerându-ul un mit”, spun arheologii.
Conform basoreliefurilor găsite pe o serie de construcţii datând din perioada 130-150 en, romanii auziseră de Porolissum, localitate din zona Sălajului, unde se făcea o ţuică excepţională, trasă de două ori prin cazan, cunoscută în tot imperiul ca Ţuica de Porolissum. Totuşi, nimeni nu credea că judeţul există cu adevărat ci este doar o idee inventată de împăratul Hadrian pentru a atrage atenţia de la exploatările ce aveau loc în Alburnus Maior (actuala Roşie Montană).
Prima menţionare istorică a Sălajului apare în dialogul lui Platon Timaios și Critias scris în anul 360 îen. În această lucrare, din care nu s-a mai gasit decât o parte, sălăjenii sunt prezentaţi ca un popor mândru, de oameni înalţi şi gospodari. Totuşi, Platon poziţionează Sălajul pe undeva prin sudul Dobrogei, ceea ce nu pare corect, întrucât nici o altă sursă nu menţionează că judeţul ar avea ieşire la mare.
Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți bombardezi prietenii cu postările noastre și acolo.
Joburi Disponibile
Comentarii 0 comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.