Deși s-a eliminat ștampila, pentru unele acte încă mai sunt necesare avizul și pecetea voievodului
România este ultima țară din UE care renunță la ștampilă dar drumul până la simplificarea birocrației este încă lung și sinuos. În unele primării din țară încă se mai folosesc metode medievale pentru obținerea avizului, cum ar fi pecetea voievodului local, avizul hatmanului sau chiar dosar cu șină.
„Dacă doriți certificat de urbanism la noi la primărie trebuie să veniți cu copie după certificatul de naștere, stilou oficial, aprobat de prin ordonanța ministerială numărul 251 și patru timbre fiscale”, a precizat Eleonora Olteanu, funcționar public direcția Disciplina în Construcții la Primăria București. În alte zone ale țării situația este și mai drastică, de exemplu în Teleorman este nevoie de pecetea voievodului. „Dacă excelența sa dl. Dragnea este în județ și are timp, va pune ghiulul cu ceară pe cerea dumneavoastră și abia atunci putem să o procesăm”, a declarat un funcționar public de la primăria din Alexandria.
Eliminarea acestor cerințe este dificilă întrucât pentru a fi schimbate legile trebuie schimbat baronul local, care este rudă cu cel puțin 80% din funcționarii din teritoriu. „Conform codicelul medieval, baronul se schimbă doar prin decapitare, tragere pe roată sau ardere pe rug. Prin alegeri se schimbă doar fraierii”, a explicat un expert în administrație publică.
Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți bombardezi prietenii cu postările noastre și acolo.
Joburi Disponibile
Comentarii 0 comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.