Micii de Dedulești au intrat în patrimoniul UNESCO și nu mai avem voie să-i mâncăm
O inițiativă pornită cu scopul de a proteja acest tezaur național de la Dedulești s-a terminat trist pentru micii atât de apreciați de milioane de tiriști și oameni care aspiră să fie tiriști. Dintre toate dosarele depuse la UNESCO, comisia de introdus lucruri în patrimoniu l-a apreciat doar pe cel al Deduleștilor, recunoscând și ei că din când în când merge o porție de mici cu muștar, gust de carbid și aromă de eșapament la marginea drumului și o fugă la budă înainte de plecare, sub privirea dojenitoare a lui Arsenie Boca.
„Acest ritual îndeplinește toate criteriile pentru a fi introdus la noi în patrimoniu. Este, deopotrivă, unic și universal, că mai sunt și în alte țări astfel de popasuri. Este o bucățică de istorie a umanității, pentru că astfel putem afla cum mâncau oamenii în urmă cu mii de ani, când încă nu se inventase ceaunul și ardeiul gras, să pui carnea tocată în el și apoi s-o fierbi”, a declarat Frank Wupperthal, președintele comisiei de Patrimoniu a UNESCO.
Pe cale de consecință însă, aceștia nu mai pot fi mâncați, ci doar ocrotiți în cadrul unui proiect amplu ce va costa Ministerul Culturii cel puțin 150 de milioane de dolari anual. Lucrările de conservare a micilor de la Dedulești vor debua anul viitor și constituie acoperirea întregului loc cu un dom de sticlă etanș, ca să păstreze cât mai fidel atmosfera de oază de secol XIX în secolul XXI.
Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți bombardezi prietenii cu postările noastre și acolo.
Joburi Disponibile
Comentarii 0 comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.