Rezultate recensământ: peste 80% din corporatişti şi-au declarat romgleza ca limba maternă

@
24 august 2012 15:35
Rezultate recensământ: peste 80% din corporatişti şi-au declarat romgleza ca limba maternă

Conform datelor parţiale publicate de Institutul Naţional de Statistică, vorbitorii de romgleză reprezintă deja 6% din populaţia României. Majoritatea romglezilor sunt concentraţi în cartierul bucureştean Pipera, dar se găsesc, în procente mai mici, şi în alte zone ale ţării.

Românii însă nu privesc cu ochi buni prezenţa romglezilor printre ei. „La ei acolo parcă-s stat în stat, dacă intri într-o alimentară şi ceri o pâine în română nu-ţi dau şi se uită urât la tine. Păi ce-i asta, am ajuns minoritar în proria ţară?”, se plânge liderul comunităţii româneşti din Pipera, Zoltan Kiraly.

Românii sunt deranjaţi că aproape peste tot în zonele cu populaţie majoritar romgleză sunt numai înscripţii în această limbă. „E plin de „Human Resources”, „Front Desk” sau „Logistics Department”. Când îi aud pe stradă vorbind doar în limba lor îmi vine să-i iau la palme. Dacă nu le convine în România să se ducă în ţara lor să vorbească aşa”.

Pe de altă parte, mai multe ONG-uri din Bucureşti au îndemnat la toleranţă. „Trebuie să învăţăm să ne înţelegem unii cu alţii. Romglezii au tradiţii frumoase, merg aproape tot timpul în portul lor popular, format din costume frumoase, cu motive tradiţionale, bucătărie tradiţională, bazată pe diverse combinaţii de iaurt şi pufuleţi, aproape unic în Estul Europei. Zilnic romglezii se adună la şedinţe în ritualul numit „prezentarea Power Point-ului”, o reminiscenţă a vechilor culturi neolitice, de pe vremea când oamenii nu învăţaseră să vorbească şi se exprimau doar prin desene”, a povestit Decebal Popescu, preşedintele Fundaţiei Romglezi Criss.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp, ca să-ți bombardezi prietenii cu postările noastre și acolo.

Comentarii 0 comentarii

Joburi Disponibile

Alte articole

Rubrica lui Ovi