TNR Premium cu 2€/lună

  • N-ai bannere publicitare
  • Poți comenta la articole în site
  • Peste 70 de articole doar pentru abonați în fiecare lună
  • Susții cel mai important cotidian independent din România

Revoluţia din bucătăria românească. Motorul Diesel şi mititeii

Scris de TNR
@
27 mai 2014 10:42
Revoluţia din bucătăria românească. Motorul Diesel şi mititeii

Paşoptiştii au aruncat la groapa de gunoi a istoriei alfabetul chirilic, au adus matematicile în şcolile româneşti şi au împodobit limba română cu o sumedenie de franţuzisme. Însă revoluţia de la 1848 nu s-a oprit doar aici.

Mihail Kogălniceanu, revoluţionar pur şi dur, a mers chiar şi mai departe şi a încercat să revoluţioneze şi bucătăria românească. Încă din 1841, anticipând răsturnările sociale ce urmau să vină, Kogălniceanu a publicat o carte de bucate în care promova modelul bucătăriei franceze. Autorul declara plin de sine în introducerea operei că are de gând să „facă o revoluţie straşnică în toată Moldova, întru chipul de a face frigănele şi găluşte”.

Din păcate, revoluţia din bucătărie nu a avut loc după planul revoluţionarilor. La Expoziţia Universală de la Paris din 1900 au fost prezentate cele mai importante descoperiri ale secolului încheiat: motorul Diesel, cinematograful cu sonor, primul magnetofon din lume şi multe alte forme de vrăjitorii ştiinţifice. Standul României s-a făcut remarcat cu mititei la grătar, iar pentru aceasta a fost expediat la Paris însuşi nea’ Radu de pe strada Covaci, inventatorul mititeilor, alături de un lăutar celebru al epocii, Cristache Ciolac.

Ne găsești și pe Facebook, Instagram, YouTube, TikTok sau WhatsApp.

Comentarii 0 comentarii

Joburi Disponibile

Alte articole

Rubrica lui Ovi